Informații și recomandări pentru protecția respiratorie

2019 Novel Coronavirus (COVID-19) este un virus identificat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) drept motivul unui focar de boală respiratorie detectata pentru prima dată în Wuhan, China. În primul rând, mulți dintre pacienții aflați în focarul din Wuhan, China ar fi avut o legătură cu o mare piață de fructe de mare și animale, ceea ce sugerează răspândirea prin intermediul animalelor. Dar, un număr tot mai mare de cazuri raportate nu au avut expuneri pe piețele animalelor, ceea ce indică o răspândire de la persoană la persoană.

Ce sunt virusurile Corona

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie de viruși care sunt frecvenți în multe specii de animale precum cămile, bovine, pisici și lilieci. Coronavirusurile animale au cauzat boli precum răceala obișnuită și boli mai severe, precum Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).

Un nou coronavirus (nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată la om mai devreme. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că sunt transmise între animale și oameni. Mai multe coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii.

Care sunt semnele și simptomele virusului Novel Corona la oameni?

Semnele comune de infecție includ simptome respiratorii, febră, tuse, și dificultăți de respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.

Cum se răspândește un virus?

Când s-a produs o răspândire de la persoană la persoană cu MERS și SARS, se crede că a fost în principal prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, similar cu modul de răspândire a gripei și a altor agenți patogeni respiratori. Răspândirea SARS și MERS între oameni a avut loc, în general, între contactele apropiate.

Ce ar trebui să fac pentru a evita gripa?Recomandări și sfaturi din partea OMS

Principiile de bază pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute includ următoarele:

 •  Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
 •  Spălare pe mâini frecventă, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor.
 •  Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice.
 •  Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să practice eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți tusea și stranuturile cu țesuturi sau îmbrăcăminte de unică folosință și spălați-vă pe mâini).
 •  În cadrul facilităților de sănătate, îmbunătățiți practicile standard de prevenire și control al infecțiilor în spitale, în special în secțiile de urgență.

 

Referințe și informații suplimentare:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Pentru curățarea / dezinfectarea de mască și filtru de particule, recomandarea noastră este următoarea:

 •  Scoateți suportul de prefiltru din filtrul de particule.
 •  Scoateți filtrul de particule de pe mască sau de pe adaptorul filtrului.
 •  Așezați masca, filtrul de particule, prefiltrul, suportul de prefiltru și adaptorul de filtrare (dacă este utilizat) în 70% alcool izopropilic sau 60% soluție alcool etilic / etanol.
 •  Părțile trebuie să fie scufundate complet în etanol timp de cel puțin cinci minute.
 •  Ridicați piesele (purtați mănuși de protecție). Agitați etanolul.
 •  Lăsați părțile să se usuce cel puțin o oră înainte de următoarea utilizare.
 •  Această procedură de dezinfectare se poate face de câte ori este necesar.